A pattanásról

A serdülőkorban megjelenő pattanások (akne) komoly kozmetikai és pszichés problémát jelenthetnek. Amennyiben a pattanásokat nem kezdjük el időben kezelni, súlyos, életre szóló hegeket okozhatnak, melyeket igen nehéz tökéletesen eltávolítani.


A pattanások okai:

Serdülőkorban és későbbi életkorban is a pattanások kialakulásáért leginkább a hormonok felelősek, serdülőkorban azonban hirtelen növekszik meg ez a hormon, amit androgén hormonnak nevezünk, lányok és fiúk esetén egyaránt, de fiúknál nagyobb mértékben, ezért szokott súlyosabb formában jelentkezni fiúknál a pattanásos bőrbetegség, mint lányoknál. A szőrszál tövénél elhelyezkedő faggyúmirigyek a hormonok hatására több faggyút termelnek, emiatt lesz a bőr zsírosabb. Ha a faggyútermelés túlságosan nagyfokú, a faggyú besűrűsödik, összetapad, elhalt hámsejtekkel komplexet képez, eltömeszeli a pórusokat. Így keletkezik a „mitesszer” (komedo), ami lehet fekete vagy fehér, színe attól függ, van-e kapcsolata a külvilággal vagy zárt-e. az elzárt pórus gyulladásos folyamatot indít be, melynek végeredménye a mindenki által jól ismert pattanás. 

A hormonális okok mellett természetesen életmódi tényezők is szerepelnek a pattanások kialakulásában. Sokat hallani arról, hogy aki sok csokit eszik, pattanásai lesznek. Tudni kell, hogy a pattanás nem a csoki, zsíros ételek, olajos magvak fogyasztásától alakul ki, viszont súlyosbíthatja a tüneteket, ezért mindenképp javasolt a diéta betartása melyet egyénileg, személyre szabottan beszélünk meg a konzultáció során.
 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Pattanás